Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
Coraz więcej osób młodych pojawia się na siłowniach i w klubach fitness. Rosnąca świadomość dotycząca aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie skutecznie motywuje młodzież do podejmowania aktywności. Co więcej, wiek 13-16 lat jest tym wiekiem, gdy intensywniej zaczynamy interesować się płcią przeciwną, co powiązane jest z aspektem dbania o [...]
[...] błonnika. Wiele bezglutenowych pokarmów cechuje niska zawartość kluczowych związków i może w nich być za mało np. błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, żelaza, niacyny (witaminy B3), ryboflawiny (witaminy B2) i tiaminy (witaminy B1). W Austrii oceniono 7 kategorii żywności porównując 63 produkty bezglutenowe do 126 ich odpowiedników [...]
[...] na takiej kuracji osoby z największym pogorszeniem stanu stawów oraz z najmniejszą ilością spożywanego białka w diecie. Witamina C Niektóre badania wskazują, iż stosowanie witaminy C jest korzystne przy przeciwdziałaniu chorobie zwyrodnieniowej stawów. Osoby (płci męskiej i żeńskiej w wieku 40 lat i starsi) bez wyjściowej choroby [...]
[...] rok i ułatwia przygotowania do zawodów. Oprócz ścisłej diety Hadi Choopan stosuje również różne suplementy takie jak izolat białka serwatkowego, BCAA, L-karnityna, Omega 3, witaminy. Hadi Choopan to osoba, która mimo niełatwego startu osiągnęła ogromny sukces dzięki ciężkiej pracy. Przez wiele lat rozwijał się, walczył o marzenia, wylał [...]
[...] miesięcznie stosował 50 ml oleju z witaminą D. W normalnych warunkach ta witamina jest niegroźna, ale zawodnik brał 50 ml, a każdy mililitr dostarczał 50 000 IU witaminy D. Po 2 latach doznał zwapnienia nerek. 22-letni kulturysta sięgał po 2 500 000 IU witaminy D miesięcznie - normalne dawkowanie to 1 000 - 4 000 IU dziennie. [...]
[...] potrzeby, po prostu z ciekawości. Normalnie tego typu pomiary dokonuje się u osób cierpiących na złamania, u których występują zaburzenia hormonalne (związane z ilością PTH, witaminy D, androgenów, estrogenów itd.), osteoporoza itd. Technik przecierał oczy i pytał, czym się zajmuję, ponieważ wszystkie wyniki były 2x wyższe, niż normalnie. [...]
[...] I trwa zdecydowanie za krótko, by dawać efekty odchudzające. W literaturze jest opisany przykład człowieka, który pościł 50 dni, przyjmując tylko płyny i multiwitaminy. Początkowo mężczyzna ważył 96.8 kg (przy 180.9 cm wzrostu), po 50 dniach 75.4 kg. Nie wiadomo, ile % tkanki tłuszczowej miał na początku, bo mężczyzna dokonał [...]
Wąkrota azjatycka (Centella asiatica) znana jest także, jako gotu kola, indian pennywort, jal brahmi i mandookaparni (bądź mandukparni), brahmi, tsubokusa. Nie należy jej mylić z orzechem kola – źródłem kofeiny. Wąkrotka posiada wiele ciekawych właściwości nietypowych dla większości roślin spotykanych w suplementach diety. Centella asiatica [...]
[...] zapalnego u sportowca. 4. Umiarkowane dawki witamin A, C, E – sprzyjają redukcji stanu zapalnego (ale nadmiar hamuje adaptację do wysiłku, więc jeżeli już suplementujesz witaminy, rób to z głową). 5. Jeśli wracasz do aktywności fizycznej po wakacjach, zastosuj minimalną objętość i intensywność treningu (np. FBW, 2 serie na partię, ciężar 50% [...]
[...] większą świadomością, uprawianiem sportu, ograniczeniem picia alkoholu, palenia tytoniu itd. Weganie mogą mieć jednak pewne problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości np. witaminy B12, kreatyny (zawarta w mięsie), kwasów EPA, DHA (omega-3). Wszystko można suplementować, tylko czy taka dieta pozostanie „czysta”? Kwestia definicji i umowności. Z [...]
[...] na czerniaka o 75%. Rakotwórcze jest również słońce. Ale oczywiście wszystko zależy od dawki. Niedobór promieniowania słonecznego przynosi ludziomopłakane skutki (niedobór witaminy D powstającej pod wpływem UV). Tak samo, jak opalenizna jest reakcją obronną, hipertrofia, wg specjalistycznej literatury na temat patologii, jest traktowana, jak [...]
[...] zawierają mnóstwo cukrów, co dyskwalifikuje je na wstępie. Gdyby nie udział cukru, to w smaku są naprawdę dobre, ponadto ceni się, że producenci wzbogacili je o wartościowe witaminy i minerały, natomiast taka ilość cukru w tym wypadku to jak strzał w kolano. Podsumowanie Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, a mamy ochotę na odskocznię albo [...]
[...] a całkowita jego eliminacja też wiąże się z wieloma konsekwencjami, gdyż nabiał dostarcza nam sporo witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu, między innymi witaminy: A, C, D, E, ale też witaminy z grupy B, ponadto wapń, żelazo, fosfor, cynk oraz magnez. Dlatego też nie zawsze całkowita rezygnacja z nabiału jest wskazana, ale też [...]
[...] warzywem liściastym w wielu krajach na całym świecie. Liście sałaty, spożywane głównie na surowo, zawierają błonnik pokarmowy, kilka ważnych w dietetyce minerałów, witaminy (np. witaminę B9 i witaminę C) oraz związki bioaktywne (np. karotenoidy i związki fenolowe; Kim, Moon, Tou, Mou i Waterland, 2016; Mou, 2009), które są korzystne dla [...]
[...] i długiemu życiu. Co jeszcze można zrobić? W badaniach naukowych podaż witamin E i C obniżała ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Osoby dostarczające więcej witaminy C były narażone na mniejsze jej ryzyko. W porównaniu z osobami, które nie przyjmowały dużych dawek witaminy C, podaż co najmniej 700 mg (0,7 g dziennie) zmniejszała [...]
[...] szacują ryzyko. Dążenie do maksymalnie rozbudowanej i odwodnionej sylwetki często kończy się źle dla serca, nerek, wątroby lub innych narządów. Znam przypadki przedawkowania witaminy D, co w normalnych okolicznościach jest niezwykle trudne do uzyskania, pewien zawodnik podawał 4-6 krotnie więcej, niż maksymalna bezpieczna dawka. Nie powinno [...]
[...] przypadków diagnozowania tej choroby. Witamina K Witamina K jest czynnikiem niezbędnym do krzepnięcia krwi. Dlatego też niektóre leki przeciwzakrzepowe są antagonistami witaminy K. Z tego też powodu stosowanie suplementów witaminy K lub nawet spożywanie pokarmów obfitujących w tę witaminę znacząco obniża skuteczność terapii [...]
[...] czyli działa profilaktycznie. Naukowcy twierdzą, iż witamina D odgrywa istotną rolę w przeciwdziałaniu nowotworom. Do podstawowych, klasycznie wymienianych funkcji witaminy D w ustroju człowieka należą: regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, czyli utrzymanie właściwego stężenia wapnia i fosforanów we krwi, wpływ na mineralizację [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]